Get Study Material & Notification of Latest Posts on Telegram

NIELIT CCC Online Exam Model Paper

NIELIT CCC Online Exam Model Paper

nielit ccc papers

NIELIT CCC Online Exam Model Paper

What is CCC | NIELIT CCC परीक्षा के बारे में पूरी जानकारी

Total No. of questions- 100
Maximum Marks- 100
Passing Marks- 50 ( No negative marking)

1. Input is modified into output by?
(A) Memory
(B) Storage 
(C) CPU 
(D) Input Output unit 

Answer-C

2. Which is called data in computer?
(A) Number  
(B) Symbols 
(C) Information provided 
(D) Information containing numbers and symbols 

Answer-D

3.Which is a part of CPU?
(A) Key board
(B) mouse
(C) ALU 
(D) Printer 

Answer-C

4. ALU stands for:
(A) Arithmetic logic unit
(B) Arithmetic large unit  
(C) All logic unit  
(D) Arithmetic long unit  

Answer-A

5. First calculating device is:
(A) Clock
(B) Calculator 
(C) Abacus 
(D) Mouse 

Answer-C

6. Abacus was developed in:
(A) India 
(B) China 
(C) France 
(D) Unan 

Answer-B

7. In which generation was microprocessor introduced?
(A) first
(B) second 
(C) third 
(D) fourth 

Answer-C

8. Father of computer is called :
(A) Marconi
(B) Charls Babbage 
(C) Herman Hallinilt 
(D) Adison 

Answer-B

9. First mechanical calculator was invented by :
(A) Blaise Pascal
(B) Jacquard 
(C) Charls Babbage 
(D) John Mauchley  

Answer-A

10. To go to beginning of a text line press:
(A) Home
(B) Page Up 
(C) Enter 
(D) End 

Answer-A

11.The number of function keys in a keyboard is:
(A) 10
(B) 11 
(C) 12 
(D) 13 

Answer-C

12.Which of the following is not an input device?
(A) Mouse
(B) Keyboard 
(C) Monitor 
(D) Joystick 

Answer-C

13. The function of keyboard in a computer is :
(A) Input
(B) Output 
(C) Processing 
(D) Calculating 

Answer-A

14. Which of the following is not a output device?
(A)  Moniter
(B)  Printer
(C)  Plotter
(D)  Joystick

Answer-D

15. In which memory is data lost by power off?
(A) Disc
(B) RAM 
(C) ROM 
(D) CD 

Answer-B

16. The word memory is related to :
(A) Logic
(B) Control 
(C) Input 
(D) Storage 

Answer-D

17. Which is not a storage device?
(A) CD
(B) DVD 
(C) Printer 
(D) Floppy Disk 

Answer-C

18. The full form of DVD is
(A) digital video disk
(B) dynamic video disk 
(C) digital versatile disk  
(D) dynamic versatile disk  

Answer-C

19. Main circuit board of computer is called:
(A) Mother board
(B) Primary board  
(C) circuit board  
(D) Key board 

Answer-A

20. Which language is used for complex scientific calculation?
(A) Java
(B) C 
(C) Fortran 
(D) Cobol 

Answer-C

21. Which of the following is not a programming language?
(A) Basic
(B) C 
(C) Fortran 
(D) Fast 

Answer-D

22. 1 nibble is equal to
(A) 4 bits
(B) 4 byte  
(C) 8 bits  
(D) 8 byte 

Answer-A

23. 1 byte is equal to :
(A) 4 bits
(B) 8 bits  
(C) 2 bits  
(D) 1 bits  

Answer-B

24.Which of the following is a largest unit of storage?
(A) GB
(B) KB 
(C) MB 
(D) TB 

Answer-D

25. How many bits are represented in one byte?
(A) 8
(B) 16 
(C) 64 
(D) 256 

Answer-A

For job alert  click here

18 thoughts on “NIELIT CCC Online Exam Model Paper”

  1. आपकी वेबसाइट पर दिया गया कॉन्टेंट मुझे बहुत अच्छा लगा। मैं आशा करता हूं कि आप ऐसा ही कार्य करते रहें। धन्यवाद

    Reply

Leave a Comment

close