Get Study Material & Notification of Latest Posts on Telegram


Get Study Material & Notification of Latest Posts on Telegram

SBI Clerk Model Paper in Hindi Phase-I

SBI Clerk Model Paper in Hindi Phase-I

SBI Clerk Model Paper in Hindi Phase-I

Total Questions – 100

Time – 1 Hour

Maximum Marks – 100

Part 1 – English Language 

Total Questions – 30

1.In the following s, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
The artist, plainly a better critic (A) / than painter, destroyed what (B) / he made over for ten years. (C) / No error (D)
Options:
(A)  A
(B)  B
(C)  C
(D)  D

Answer-C

 
 2.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each . For each , choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Never give your friends _____________ .
Options:
(A)  the cold arm
(B)  the cold elbow
(C)  the cold shoulder
(D)  the cold hand

Answer-C

 
 3.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each . For each , choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
My mother upset the kettle of boiling water and ____________ her hand.
Options:
(A)  scalded
(B)  scolded
(C)  scorched
(D)  wounded
Answer-A

 
 4.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each . For each , choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
His writings are ___________ mistakes.
Options:
(A)  brooded with
(B)  burst into
(C)  replete with
(D)  boasted of
Answer-C

 
 5.In each of the s, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Cut a sorry figure
Options:
(A)  Did not stand straight
(B)  Apologised for his remarks
(C)  Created a wrong impression
(D)  Made a poor impression

Answer-D

 
 6.In each of the s, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To take to task
Options:
(A)  Forgave him
(B)  Slapped him
(C)  Gave him extra work
(D)  Reprimanded him
Answer-D

 
 7.In each of the s, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Bring to light
Options:
(A)  Introduced
(B)  Revealed
(C)  Seen
(D)  Brought to life
Answer-B

 
 8.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A job carrying no salary
Options:
(A)  Honorary
(B)  Memento
(C)  Honorarium
(D)  Memorandum
Answer-A

 
 9.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Act of stealing something in small quantities
Options:
(A)  Pillage
(B)  Plagiarise
(C)  Proliferate
(D)  Pilferage
Answer-D

 
 10.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Pertaining to the west
Options:
(A)  Celestial
(B)  Occidental
(C)  Oriental
(D)  Terrestrial

Answer-B

 11.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
As soon as I arrived in home, I knew that something was wrong.
Options:
(A)  arrived by home
(B)  arrived home
(C)  arrived my home
(D)  No improvement

Answer-B

 
 12.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Unfortunately I did not pass in the examination
Options:
(A)  I did not pass over
(B)  I did not overcome
(C)  I did not pass
(D)  No improvement
Answer-C

 
 13.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
His powerful desire brought about his downfall.
Options:
(A)  His wishful desire
(B)  His desire for power
(C)  His eager desire
(D)  No improvement
Answer-B

 
 14.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Ramesh laid in the shade of a tree before he could walk further.
Options:
(A)  lied
(B)  lay
(C)  lain
(D)  No improvement
Answer-B

 
 15.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
An education in handling money would imply the ability to oversee the consequences of over­spending or over­borrowing.
Options:
(A)  foresee
(B)  overlook
(C)  overvalue
(D)  No improvement
Answer-A

 

Directions (16 – 20)
: Rearrange the given six sentences/group of sentences A, B, C, D, E and
Fin a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given
questions.
A. Anansi was just about to eat them when he noticed smoke in the distance. He learnt from
the cassava that the smoke was from the town of rice.
B. “Rice is much better than cassava!” Saying this Anansi promptly journeyed to the town of
rice. When he reached there he noticed smoke in the distance. So he left the rice village and
headed for the smoke, greedily thinking that he’d get something better.
C. Alas, when he reached there he found it was his own village and he had no food for the
villagers or himself. Greed had got him nowhere.
D. He left his village to find food for his people and himself. After walking miles and miles he
saw smoke from a distant village.
E. Anansi, the spider was very unhappy. There was a drought and all his people were starving.
F. When he reached, the only food he found was cassava. The cassava asked Anansi, “Would
you like us roasted, fried or boiled?” Anansi told them that he did not have a particular choice
and so they roasted themselves.

16. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) E

Answer-C

17. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
(1) A
(2) B
(3) D
(4) E

Answer-D

18. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
(1) A
(2) B
(3) C
(4) E

Answer-B

19. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
(1) A
(2) C
(3) D
(4) E
(5) F

Answer-C

20. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement ?
(1) A
(2) C
(3) D
(4) F

Answer-D

21.In the following , out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
CUPIDITY
Options:
(A)  FEAR
(B)  FRIENDSHIP
(C)  GREED
(D)  LOVE

Answer-C

 
 22.In the following , out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
CAPTIVATE
Options:
(A)  DISTRACT
(B)  OBSCURE
(C)  IMPRISON
(D)  RELEASE
Answer-A

 
 23.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
Options:
(A)  Clandistine
(B)  Clandestine
(C)  Clandistene
(D)  Clandestene

Answer-B

 
 24.In the following s, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Can I have (A) / a loaf of bread (B) / and a jam jar? (C) / No error (D)
Options:
(A)  A
(B)  B
(C)  C
(D)  D

Answer-C

 
 25.In the following s, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Now that I am back at work, (A) / I have beginning (B) / to feel much better. (C) / No error (D)
Options:
(A)  A
(B)  B
(C)  C
(D)  D

Answer-B

Directions (26 – 30)
: In the following passage, some of the words have been left out.
Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the
five alternatives and fill in the blanks.

There lived an old tiger in a forest. It was becoming ..(26)… for him to catch a prey. The
Tiger thought, “I no longer have the strength and speed of a youth. …(27)… I find some
trick, I will starve to death.” On thinking hard, the tiger came upon a plan. He began
shouting loudly, ‘I am very old. I have turned into a vegetarian. I have become a saint
and will not eat animals anymore.’
These words spread like …(28)… in the jungle. Innocent animals came to pay respect to
the tiger thinking that the tiger had changed into a saint. In turn, the tiger pounced on
the animals when they came to his cave.
One day, a witty fox heard the words of the tiger. The fox began to wonder, “Can a tiger
become a saint?” So stealthily, the fox approached the tiger’s cave. He carefully examined
the footprints of animals. He found that all the footprints were going towards the cave
but none were …(29)… from the cave. He quickly alerted all animals in the forest. “The
Tiger is a cheat. Don’t go to the cave.” No animal ever …(30)… the cave again and the
tiger died of starvation.

26. (A) simple
(B) toughly
(C) thin
(D) difficult

Answer-D

27. (A) Unless
(B) If
(C) Although
(D) Before

Answer-A

28. (A) fast
(B) wildfire
(C) plane
(D) epidemic

Answer-B

29. (A) entering
(B) returning
(C) left
(D) escaped

Answer-B

30. (A) bothered
(B) dealt
(C) ventured
(D) visited

Answer-D

Leave a Comment

close