Download Pdf Notes

Get Study Material & Notification of Latest Posts on Telegram

Uttarakhand RO/ARO Pre Exam Paper 2016

Uttarakhand RO/ARO Pre Exam Paper 2016

Name of Exam – Uttarakhand RO/ARO Pre Exam 2016

Total No. of Questions – 150

1. Which of the following develops immune system in the body ?
(a) Antigen
(b) Antibody
(c) Enzymes
(d) Hormones
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]Answer- b[/bg_collapse]

2. Which of the following causes Swine flue ?
(a) Virus
(b) Bacteria
(c) Fungi
(d) Tape worm
Answer – A

3. The main element of protein is
(a) Hydrogen
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) Carbon
Answer – B

4. To which theory of conservation is related the ‘first’ law of thermodynamics ?
(a) Charge
(b) Momentum
(c) Energy
(d) Matter
Answer – C

5. In view of environmental problems, the use of which insecticide has been reduced ?
(a) Gammexane
(b) D.D.T.
(c) B.H.C.
(d) D.M.T.
Answer – B

6. By which of the following can petrol fire be extinguished ?
(a) Sand
(b) Water
(c) Carbon dioxide
(d) Saw dust
Answer – C

7. Fruit ripening hormone is
(a) Ethylene
(b) Auxin
(c) Kinetin
(d) All of these
Answer – A

8. Seeds of Sunflower plant contain
(a) Alkaloids
(b) Oils
(c) Dyes
(d) Crystals
Answer – B

9. The ‘parsec’ is the unit of
(a) Distance
(b) Time
(c) Energy
(d) Temperature
Answer – A

10. The first mechanical computer designed by Charles Babbage was called
(a) Abacus
(b) Analytical Engine
(c) Calculator
(d) Processor
Answer – B

11. Which of the following is an example of non-volatile memory ?
(a) Cache memory
(b) RAM
(c) ROM
(d) None of the above
Answer – C

12. A device that converts digital signals to analog signals is
(a) A Modem
(b) A Packet
(c) A keyboard
(d) None of these
Answer – A

13. Which of the following is the most powerful type of computer ?
(a) Super-micro
(b) Super Computer
(c) Micro Computer
(d) Mini Computer
Answer – B

14. Which of the following is used to manage Data Base ?
(a) Operating System
(b) Compiler
(c) DBMS
(d) None of the above
Answer – C

15. The term ‘Pentium’ is related to
(a) DVD
(b) Hard Disk
(c) Microprocessor
(d) Mouse
Answer – C

16. What type of process creates a smaller file that is faster to transfer over the internet ?
(a) Compression
(b) Fragmentation
(c) Encapsulation
(d) None of the above
Answer – A

17. ‘ALU’ stands for
(a) Arithmetic Long Unit
(b) All Longer Units
(c) Around Logical Units
(d) Arithmetic and Logical Unit
Answer – D

18. Which of the following is not an input device ?
(a) Mouse
(b) Light pen
(c) Keyboard
(d) VDU
Answer – D

19. In which generation of computers, transistors were used ?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer – B

20. Which one of the following rivers crosses the Equator twice ?
(a) Zaire
(b) Amazon
(c) Nile (
(d) Niger
Answer – A

21. Which of the following pairs (country-capital) is not correctly matched ?
(a) Brazil – Brasilia
(b) Tunisia – Tunis
(c) Algeria – Algiers
(d) Morocco – Marrakech
Answer – D

22. What is the correct north-south sequence of the states of India along the Myanmar border ?
(a) Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram.
(b) Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland, Manipur.
(c) Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram.
(d) Arunachal Pradesh, Manipur, Nagaland, Mizoram.
Answer – A

23. Which of the following countries is called the ‘Land of Thousand Lakes’ ?
(a) Sweden
(b) Canada
(c) Poland
(d) Finland
Answer – D

24. Which of the following countries is famous for livestock ranching in the world ?
(a) Brazil
(b) Colombia
(c) Argentina
(d) Venezuela
Answer – C

25. With which of the following countries does India have its longest International boundary ?
(a) China
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) Nepal
Answer – C


Leave a Comment