Download Pdf Notes

Get Study Material & Notification of Latest Posts on Telegram

SSC CGL Model Paper in Hindi

SSC CGL Model Paper in Hindi

 
 81.In the following s, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
The artist, plainly a better critic (A) / than painter, destroyed what (B) / he made over for ten years. (C) / No error (D)
Options:
(A)  A
(B)  B
(C)  C
(D)  D
Answer – C

 
 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each . For each , choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Never give your friends _____________ .
Options:
(A)  the cold arm
(B)  the cold elbow
(C)  the cold shoulder
(D)  the cold hand
Answer – C
 
 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each . For each , choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
My mother upset the kettle of boiling water and ____________ her hand.
Options:
(A)  scalded
(B)  scolded
(C)  scorched
(D)  wounded
Answer – A
 
 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each . For each , choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
His writings are ___________ mistakes.
Options:
(A)  brooded with
(B)  burst into
(C)  replete with
(D)  boasted of
Answer – C

 
 85.In each of the s, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Cut a sorry figure
Options:
(A)  Did not stand straight
(B)  Apologised for his remarks
(C)  Created a wrong impression
(D)  Made a poor impression
Answer – D
 
 86.In each of the s, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
To take to task
Options:
(A)  Forgave him
(B)  Slapped him
(C)  Gave him extra work
(D)  Reprimanded him
Answer – D
 
 87.In each of the s, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Bring to light
Options:
(A)  Introduced
(B)  Revealed
(C)  Seen
(D)  Brought to life
Answer – B
 
 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A job carrying no salary
Options:
(A)  Honorary
(B)  Memento
(C)  Honorarium
(D)  Memorandum
Answer – A
 
 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Act of stealing something in small quantities
Options:
(A)  Pillage
(B)  Plagiarise
(C)  Proliferate
(D)  Pilferage
Answer – D

 
 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Pertaining to the west
Options:
(A)  Celestial
(B)  Occidental
(C)  Oriental
(D)  Terrestrial
Answer – B

 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
As soon as I arrived in home, I knew that something was wrong.
Options:
(A)  arrived by home
(B)  arrived home
(C)  arrived my home
(D)  No improvement
Answer – B
 
 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Unfortunately I did not pass in the examination
Options:
(A)  I did not pass over
(B)  I did not overcome
(C)  I did not pass
(D)  No improvement
Answer – C
 
 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
His powerful desire brought about his downfall.
Options:
(A)  His wishful desire
(B)  His desire for power
(C)  His eager desire
(D)  No improvement
Answer – B
 
 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Ramesh laid in the shade of a tree before he could walk further.
Options:
(A)  lied
(B)  lay
(C)  lain
(D)  No improvement
Answer – B
 
 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
An education in handling money would imply the ability to oversee the consequences of over­spending or over­borrowing.
Options:
(A)  foresee
(B)  overlook
(C)  overvalue
(D)  No improvement
Answer – A
 
 96.A passage is given with 5 s following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each  out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one’s mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life­time’s pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.
Why should we learn grammar?
Options:
(A)  To develop speaking skills
(B)  To develop writing skills
(C)  To have a mastery over language
(D)  To acquire good speaking and writing skills
Answer – D
 
 97.A passage is given with 5 s following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each  out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one’s mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life­time’s pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.
How does the world judge a man’s mind?
Options:
(A)  By his dress
(B)  By his manners
(C)  By his appearance
(D)  By his speech and writing
Answer – D
 
 98.A passage is given with 5 s following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each  out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one’s mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life­time’s pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.
How long would it take to gain mastery over grammar?
Options:
(A)  One year
(B)  Six months
(C)  Two years
(D)  Ten months
Answer – A
 
 99.A passage is given with 5 s following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each  out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one’s mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life­time’s pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.
What is the occupation of the writer?
Options:
(A)  Teacher
(B)  Soldier
(C)  Artist
(D)  Clerk
Answer – B
 
 100.A passage is given with 5 s following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each  out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one’s mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life­time’s pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.
The learning of grammar should be
Options:
(A)  patient, thoughtful and holistic
(B)  thoughtful, patient and piecemeal
(C)  holistic, thoughtful and rapid
(D)  thoughtful, rapid and piecemeal
Answer – A

General Knowledge in Hindi 100 Most Important Questions

Leave a Comment